Novi program FZZZ: Za mlade poduzetnike 700.000 KM

Bez autora
Sep 21 2011

Federalni Zavod za zapošljavanje osigurao je bespovratna sredstva od 100.000 KM za novi projekt „Mladi poduzetnik", koji će realizirati u saradnji s Projektom zapošljavanja mladih u BiH. Program je namijenjen osobama do 30 godina, bez obzira na stepen obrazovanja, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH najmanje šest mjeseci prije objavljivanja javnog poziva, a koje će po odobravanju poslovne ideje i okončanju obuke registrirati i održavati vlastiti biznis u trajanju najmanje 12 mjeseci. Program podrazumijeva sufinansiranje pokretanja i vođenja malog biznisa za najmanje 100 osoba čije poslovne ideje budu ocijenjene kao najbolje, uz obaveznu prethodnu obuku iz poduzetništva. Što znači da će jedna osoba kao inicijalna sredstva da može početi projekt dobiti 7.000 KM. Prednost kod odobravanja sredstava imat će projekti kojima se obezbjeđuje samozapošljavanje u proizvodnoj djelatnosti, proizvodnji organske hrane, starih zanata, zatim osobe s invaliditetom, članovi porodica šehida i poginulih boraca, demobiliziranih boraca, samohrani roditelji i osobe lošijeg socioekonomskog statusa.

Novi program FZZZ: Za mlade poduzetnike 700.000 KMFederalni Zavod za zapošljavanje osigurao je bespovratna sredstva od 100.000 KM za novi projekt „Mladi poduzetnik", koji će realizirati u saradnji s Projektom zapošljavanja mladih u BiH.

Direktor FZZZ-a Miralem Šarić je u srijedu izjavio da je program namijenjen osobama do 30 godina, bez obzira na stepen obrazovanja, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Federaciji BiH najmanje šest mjeseci prije objavljivanja javnog poziva, a koje će po odobravanju poslovne ideje i okončanju obuke registrirati i održavati vlastiti biznis u trajanju najmanje 12 mjeseci.

- Program podrazumijeva sufinansiranje pokretanja i vođenja malog biznisa za najmanje 100 osoba čije poslovne ideje budu ocijenjene kao najbolje, uz obaveznu prethodnu obuku iz poduzetništva. Što znači da će jedna osoba kao inicijalna sredstva da može početi projekt dobiti 7.000 KM, rekao je on konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prednost kod odobravanja sredstava imat će projekti kojima se obezbjeđuje samozapošljavanje u proizvodnoj djelatnosti, proizvodnji organske hrane, starih zanata, zatim osobe s invaliditetom, članovi porodica šehida i poginulih boraca, demobiliziranih boraca, samohrani roditelji i osobe lošijeg socioekonomskog statusa. Obuka iz poduzetništva organizirat će se u saradnji s YEP-om, koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju u BiH, a provodi njemačka konsultantska firma GOPA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik